Dieta śródziemnomorska Wzmacnia system odpornościowy. Pozwala zachować kondycję fizyczną i doskonałe samopoczucie. Hamuje rozwój miażdżycy, chroni przed zawałem serca i wieloma nowotworami. Jej zalety trudno przecenić. Masz więcej niż 25 lat i jadasz tradycyjnie “po polsku", a od czasu do czasu nie odmawiasz sobie hamburgera czy frytek? Jeśli tak, [...]
Kilka słów wstępu: Polifenole są związkami fenolowymi stanowiącymi ogromną grupę naturalnych substancji obecnych w wielu roślinach, znajdującą się dokładnie na granicy między klasycznymi witaminami a quasi-witaminami. Duża różnorodność tych substancji pod względem struktury i właściwości powoduje, że ich usystematyzowanie jest dość trudne.Związki [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
[...] nosnika dla niektorych witamin i skladnikow mineralnych. Bialko jest zawarte zarowno w produktach zwierzecych (mleko, sery, mieso, drob), jak i roslinnych (produkty zbozowe, rosliny straczkowe). Nie jest obojetne, jakie bialko spozywamy, poniewaz sklad aminokwasowy bialka jest rozny w poszczegolnych produktach. Na ogol bialko pochodzenia [...]
Dieta dla grupy krwi AB Grupa krwi AB jest wg autora „najmłodszą" grupą krwi, która powstała zaledwie 12 wieków temu, na skutek krzyżowania się ludów posiadających grupę krwi A i B. Jest uważana za najlepiej przystosowaną do współczesnych czasów, a jednocześnie najrzadziej występującą wśród populacji ludzkie (około 5% na świecie)j. Preferencje [...]
Może komuś sie przyda : Mleko: biały morderca Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą [...]
KONIECZNIE przeczytajcie całość ! Ja sam nie wiem co o tym myśleć. Zmienia on całkiem moje spostrzeżenia na temat kulturystyki. Zobaczcie sami. Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest [...]
Myślę, że tekst przydatny i pożyteczny. Dlatego go zapodaję. Jeśli sięnie podoba to skasować WARZYWNE ZROWIE I WARIACJE Warzywa powinny stanowić niezastąpiony element każdego posiłku naszego codziennego menu. Są bowiem skarbnicą witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, a przy tym zwykle dostarczają niewielkiej ilości kalorii. [...]
Nie wiem, czy gdzieś to jest na forum. Jeżeli tak to proszę szanownych modów o kasację. A jak nie ma, to dla ogólnego pożytku... Wapń - mleko, żółte sery, żółtko jaj, skorupiaki, czekolada, figi, groch, fasola, jogurt, brokuły, migdały, nasiona słonecznika Fosfor - nabiał, mięso zwierzęce, ryby (tuńczyk, pstrąg, sardynki, makrela), drób, orzechy, [...]
nie wiem czy było.mi sie wydało dosc ciekawe wiec wklejam "Wegetarianizm jest stary jak sama ludzkość. Jeśli były całe epoki i trendy, gdzie odżywiano się przede wszystkim mięsem, to istniały również całe obszary naszego globu, gdzie spożywano głównie owoce i płody ziemi, a mięsa nie jadano w ogóle lub stanowiło ono rzadki luksus. Natomiast w [...]
Czytałem troche o chlesterolu no i znalazłem taki artykulik , mi sie podoba , moze i wam sie przyda , przegladajac forum nieznalazlem nic takiego no ale jesli to prosze o usuniecie Oczywiscie to niemoje wiec bez sogarni( no i bez bana:P) ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Cholesterol i trójglicerydy AUTOR: [...]
W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka... Problem z nadmiarem gazów jelitowych dotyka praktycznie co trzecią osobę. Dla wielu jest on na tyle krępujący, że utrudnia normalne funkcjonowanie. Najczęstszymi objawami towarzyszącymi temu zjawisku są wzdęcia brzucha, odbijanie, głośne odchodzenie wiatrów z nieprzyjemnym zapachem. Przyczyny tej często [...]
Witaminy są to związki o charakterze regulatorowym, konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Biorą udział w większości procesów metabolicznych między innymi w cyklach przemian energetycznych, w reakcjach towarzyszących powstawaniu erytrocytów, budowie białek, tworzeniu neurotransmiterów, a ponadto mają zdolności antyoksydacyjne. Są [...]
Witam. Znalazłem ten artykuł u siebie na kompie trochę go poprawiłem, pomyślałem że bedzie pomocny dla użytkowników forum jesli juz cos takiego było to z góry przepraszam Odżywianie . Pamiętaj ! : Dobre odżywianie zapewnia co najmniej50% sukcesu. Ma kluczowe znaczenie dla przemian energetycznych, ogólnego zdrowia, no i oczywiście dla budowy masy [...]
Zaciekawiło mnie to zagadanienie i troche poszperałem w internecie. Witaminy są organicznymi związkami chemicznymi, są substancje egzogennymi - niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, gdyż organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Biorą one udział w prawie wszystkich procesach [...]
Dieta dla grupy krwi 0 Wg autora założeń diety zgodnej z grupą krwi osoby posiadające grupę krwi 0 to potomkowie prastarych ludów łowiecko- zbierackich, cec***ących się dużą siłą fizyczną i wytrzymałością. W związku z tym preferencyjnym pokarmem dla tej części populacji ludzkiej jest mięso, a także dla utrzymania równowagi kwasowo- zasadowej [...]
KOMPLETNY PRZEWODNIK ŻYWIENIOWY DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE KULTURYSTÓW Porady na temat sportowego żywienia Nie będzie to nic odkrywczego, jeśli powiem, że aby wyglądać jak kulturysta, trzeba nie tylko trenować jak kulturysta, ale również pić i jeść jak kulturysta. Nie znaczy to oczywiście, że każdej zbliżającej się do ust porcji jedzenia ma [...]
Jaka jest najważniejsza cecha wyróżniająca kulturystów spośród innych sportowców? Oczywiście masa mięśniowa, twarde, wyrzeźbione ciało. W wielu artykułach na temat treningu siłowego znajdziesz słowo „intensywność". Dla ciebie intensywność jest stanem ducha, poziomem siły psychicznej umożliwiającej ci pokonanie barier bólu i wysiłku. Intensywność [...]